Wanneer mestonderzoek?
Regulier schema
Het is belangrijk om frequent mestonderzoek (4x per jaar) uit te laten voeren hierdoor bouwt u een inzichtelijk dossier op waardoor u een fijn inzicht krijgt over de wormgevoeligheid van het paard en het geeft een goede controle op uw wormmanagement.
Wij adviseren om eind december/begin januari eenmalig preventief te ontwormen. Is dit altijd nodig? Dit is afhankelijk van verschillende factoren waaronder leeftijd, leefomstandigheden en uitslagen. U ontvangt van ons eind van het jaar altijd een passend advies of preventief ontwormen voor uw paard(en) gewenst is.
Schema merrie en veulen
Elke jaar worden er weer schattige veulentjes geboren en uiteraard bent u erg zuinig op uw new born maar hoe kunt u nou omgaan met het wormmanagement bij een merrie en veulen?
Veulens zijn kwetsbaar daarom is het belangrijk frequent mestonderzoek uit te laten voeren om de cyclus goed te kunnen volgen. U bouwt een inzichtelijk dossier op en op basis van deze gegevens kan er een passend advies worden gegeven of preventieve ontworming nog wenselijk is. U kunt dit schema volgen als de merrie en veulen gezond zijn en het hygiëne beleid optimaal is. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw veulen dan is het advies altijd contact op te nemen met uw dierenarts.
TIPS
Het advies om 14 dagen na het toedienen van de wormenkuur een mestonderzoek in te sturen om te kijken of de wormenkuur is aangeslagen en er geen resistentie is ontstaan. U ontvangt altijd een reminder voor het heronderzoek.
Mocht uw paard(en) niet gehele jaar in de wei staan dan is het raadzaam om voordat u de paard(en) op de wei laat, eerst mestonderzoek te laten doen. Zo voorkomt u dat de wei besmet raakt en uw paard(en) alsnog besmet worden na het mestonderzoek. Loopt u paard(en) het gehele jaar op de wei dan raden wij u aan tussen half maart en half april mestonderzoek uit te laten voeren.
Wij adviseren om bij grote groepen paarden (pension, handels of trainingsstal) bij alle paarden tegelijk een mestonderzoek te laten uitvoeren. Dit geeft veel inzicht in de wormbesmetting op uw stal. Voor stallen hebben wij het unieke en voordelige stallenpakket samengesteld. Voor meer info ga na www.wormenco.nl/stallen of neem dan contact met ons op voor een passend advies.
Preventief werken
Om een wormbesmetting te voorkomen is het erg belangrijk preventief te werken. Eén van de belangrijkste taken is het verwijderen van de mestballen uit het land. Het paard mest in het land, in de mest zitten wormeitjes en hier komen larven uit. De larven gaan in de top van het gras zitten en worden opgegeten door het paard waardoor een besmetting kan ontstaan. Paarden bouwen vanaf ongeveer 6 jaar een weerstand op tegen maagdarmwormen.
Hoe doe je dat:
- Verwijder minstens 2x per week de mestballen uit het land of paddock
- Na ontworming het paard niet direct op een nieuw stuk wei zetten. Hou het paard enkele dagen op de oude wei zodat de ontwormde paarden niet-resistente larven van het weiland opnemen waardoor er verdunning met de resistente worm ontstaat.
- Verweid de paarden regelmatig naar een schoon stuk land of pas stripbegrazing toe. Elke dag een strook vers gras erbij dit voorkomt dat paarden in de buurt van besmette mest gaan eten.
- Mocht u de paard(en) gaan omweiden zorg dan dat u eerst mestonderzoek doet zodat u zeker weet dat de verse wei niet wordt besmet.
- Een nieuw paard bij de andere paarden? Zorg ervoor dat u het paard pas bij de andere paard(en) laat als u heeft uitgesloten is dat het paard worminfecties met zich mee draagt
- Laat de wei ook begrazen door andere diersoorten zoals bijvoorbeeld schapen. Een andere optie is om het land te maaien of te bloten.
- Pas een goed hygiënebeleid toe. Hou de stal(en), paddocks, weides en drinkbakken goed schoon.
- Wilt u een advies passend bij uw situatie? Neem dan contact met ons op info@wormenco.nl.
Voorkomen is beter dan genezen!