Schema's

Op deze pagina vindt u schema's over hoe een wormbesmetting plaats vindt maar ook ziet u een schema met werkzame stoffen. Mocht u nog vragen hebben stel ze gerust.

1 Reguliere cyclus maag/darmwormen

Alle maagdarmwormen hebben hun eigen cyclus maar in de basis is het proces hetzelfde. De larve wordt opgegeten door het paard en migreert door het lichaam. De larve wordt een worm die eitjes legt. De eitjes komen met de mest mee op het land waar er een larve uit het eitje komt en begint de cyclus weer van voor af aan. Het verwijderen van de mest uit het land is dan ook erg belangrijk om een (her)besmetting te voorkomen. 

2 Cyclus kleine rode bloedworm

De larven van de rode bloedworm heeft de bijzondere eigenschap zich in te kunnen kapselen. Echter de larven kapselen zich in maar de eventuele aanwezige wormen leggen nog gewoon eitjes. Daarom is het belangrijk gehele jaar mestonderzoek uit te laten voeren. Ga voor meer informatie naar www.wormenco.nl/wormen

3 Cyclus spoelworm

Paarden tot 2 jaar hebben een grotere kans om een spoelwormbesmetting op te lopen daarna wordt er een natuurlijke weerstand opgebouwd. Daarom zien we maar zeldzaam een spoelwormbesmetting bij oudere paarden. Voor meer informatie ga naar www.wormenco.nl/wormen

4 Cyclus leverbot

Hieronder vindt u de cyclus van de leverbot. Een leverbot besmetting zien we de laatste jaren steeds vaker. Het unieke aan de leverbot is dat de larve een tussengastheer (de leverbotslak) nodig heeft om zich voort te planten. Kijk voor meer informatie gerust op www.wormenco.nl/wormen .

5 Werkzame stoffen/ontwormingsmiddelen paard

Hieronder vindt u een schema van alle werkzame stoffen die er zijn voor maagdarmwormen bij paarden. We zien een groei aan resistente wormen daarom is het erg belangrijk eerst mestonderzoek te laten doen voordat u ontwormt.