Zandkoliek bij paarden: Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Hoe krijgen paarden zand binnen?

Paarden kunnen op verschillende manieren zand binnenkrijgen, zonder dat jij of het paard zich daar bewust van is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze op een zandpaddock staan, gras eten van zandige grond, of hooi krijgen dat op de grond ligt.

Een gezond paard kan kleine hoeveelheden zand zelf afvoeren, vooral als het voldoende ruwvoer eet en voldoende beweging krijgt. Vezels in ruwvoer, zoals hooi, helpen de darmpassage te stimuleren en kunnen zand meevoeren uit de darmen. Echter, als je paard te veel zand binnenkrijgt, kan dit leiden tot een ophoping die niet meer op natuurlijke wijze wordt afgevoerd.

Gevolgen van zandophoping

Als er te veel zand in de darmen ophoopt, kan dit leiden tot ongemak en serieuze gezondheidsklachten. Het begint vaak met subtiele symptomen zoals lichte koliek of veranderingen in mest. Maar als de ophoping toeneemt, kunnen de symptomen verergeren en kan het paard uiteindelijk zandkoliek ontwikkelen, wat vaak gekenmerkt wordt door ernstige buikpijn en een verminderde eetlust. In ernstige gevallen kan zandkoliek leiden tot een verstopping in de darmen, wat zelfs levensbedreigend kan zijn.

Zelf-zandtestkit: Zandophoping thuis monitoren

Bij Worm&Co zien we de afgelopen jaren een duidelijke stijging in het aantal paarden met een verhoogde zandwaarde in de darmen. Regelmatig krijgen we de vraag wanneer het wel of niet nodig is om te behandelen. Daarom hebben we een handige zelf-zandtestkit ontwikkeld, waarmee je eenvoudig thuis kunt testen hoeveel zand er in de darmen van je paard aanwezig is.

De testkit bevat alles wat je nodig hebt om drie dagen achter elkaar te testen en geeft een duidelijk beeld van de zandwaarde. De uitgebreide folder die bij de kit zit, bevat een handige tabel waarmee je kunt zien of behandeling noodzakelijk is. Dit maakt het mogelijk om de gezondheid van je paard in de gaten te houden en op tijd in te grijpen als er sprake is van teveel zand.

Behandeling van zandophoping met Zand&Go

Wanneer uit de zelf-zandtest blijkt dat je paard teveel zand in de darmen heeft, kun je dit aanpakken met onze Zand&Go zandafvoer-op-maat oplossing. Dit unieke product bevat psylliumvezels, die een bewezen werking hebben bij het afvoeren van zand uit het maagdarmstelsel.

De psylliumvezels zorgen voor een betere darmwerking en maken de darminhoud zachter, waardoor het zand makkelijker wordt afgevoerd. Verschillende vormen van psylliumvezels werken in op verschillende delen van de darmen, zodat het zand effectief wordt verwijderd. De slijmstoffen in de psylliumzaadjes hechten zich aan het zand, wat de darminhoud volumineuzer maakt en de passage van zand vergemakkelijkt.

Tips voor zandpreventie

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je paard te veel zand binnenkrijgt:

  • Zorg voor voldoende ruwvoer: Dit stimuleert de darmwerking en helpt kleine hoeveelheden zand op natuurlijke wijze af te voeren.
  • Voer in een hooiruif of op een verharde ondergrond, zodat je paard niet per ongeluk zand opneemt bij het eten.
  • Beweging: Voldoende beweging stimuleert de darmactiviteit en helpt om zand af te voeren.
  • Zandtest: Test regelmatig de zandwaarde in de darmen van je paard met de zelf-zandtestkit van Worm&Co.

Let op: Gebruik psyllium niet structureel

Hoewel psyllium een effectieve oplossing is bij zandophoping, is het belangrijk om het niet structureel te geven. Dit kan namelijk leiden tot een verminderde werkzaamheid van de vezels en kan de opname van vitamines en mineralen in de darmen belemmeren. Geef psyllium alleen als de zelf-zandtest aangeeft dat er zandophoping is of als je paard klachten heeft die wijzen op zand in de darmen.

Conclusie

Zandkoliek is een serieus probleem, maar met de juiste maatregelen en een regelmatige zandtest kun je het goed onder controle houden. Dankzij de zelf-zandtestkit van Worm&Co weet je precies wanneer er actie nodig is. En met Zand&Go zorg je ervoor dat je paard snel van het overtollige zand verlost is.

Blijf alert op de gezondheid van je paard en gebruik onze tools om zandkoliek te voorkomen!

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!