Even voorstellen: nekwormen
Deze parasiet komt soms, tot nauwelijks, voor bij paarden, waarbij de volwassen worm in de nekpees leeft en tot 10 jaar oud kan worden. De volwassen wormen zijn lang en dun (tussen 6-30 cm) en leven in de nekpees. Paarden raken besmet wanneer ze worden gestoken door geïnfecteerde muggen (Culicoides ook wel knutten genoemd).
Symptomen
Wanneer een paard is besmet, vertoont het schuurgedrag, voornamelijk rond het hoofd, de nek, de schouders en soms onder de buik. Het schuren veroorzaakt haarverlies, wondjes, korstjes en/of zwellingen. Paarden kunnen ook kleine bultjes ontwikkelen langs de onderkant van hun nek.
Behandeling
Omdat de wormen op geen enkel moment van hun levenscyclus de darmen betreden, zijn ze niet detecteerbaar via een mestonderzoek. In plaats daarvan kan een biopsie van de nekpees nodig zijn om het vast te stellen. Wat wel kan worden gedaan, is te ontwormen met ivermectine om het aantal microfilariën zo laag mogelijk te houden. Dit zijn microscopisch kleine larven die de jeuk veroorzaken. Hierdoor sterven niet alleen de microfilariën, maar wordt het volwassen vrouwtje enkele maanden onvruchtbaar. Na een behandeling met ivermectine kan jeuk ontstaan aan de manen als gevolg van de sterfte van de microfilariën.
Levenscyclus
Volwassen nekwormen kunnen tot 10 jaar leven en hun levenscyclus duurt ongeveer 4-5 maanden om te voltooien via een complex ontwikkelingsproces dat afhankelijk is van een tussenliggend gastheer van de knut (Culicoides sp.). Individuele wormen reproduceren op zichzelf zonder de noodzaak van mannetjes. Ze scheiden duizenden kleine microscopische larven per jaar uit, genaamd microfilariae, vanuit de nuchale pees onder de huid van het paard, waarvan de productie piekt in het voorjaar.
Jeuk treedt op waar de microfilariae zich ophopen, waardoor bloed naar het gebied wordt gebracht en bijtende knutten worden aangetrokken die zich voeden met het paard, waarbij ze enkele van de larvale Onchocerca met zich meenemen. De larven ondergaan verdere ontwikkeling binnen het insect voordat ze enkele dagen later weer worden afgezet in een gastheerpaard wanneer de knut opnieuw voedt.
Eenmaal teruggekeerd reizen de larven terug naar de nuchale pees via de bloedbaan van het paard, waar ze hun ontwikkeling tot volwassen wormen voltooien om de levenscyclus voort te zetten.
Voor het vaststellen/behandelen van de nekworm adviseren wij je contact op te nemen met je dierenarts.