Horzeleitjes vindbaar door middel van mestonderzoek?

Even voorstellen: De Horzel

Hoe ziet een horzel eruit?

De volwassen paardenhorzel is een bruine harige vlieg met slechts één paar vleugels van ongeveer 2 cm grootte. In de zomermaanden zien en horen we volwassen paardenhorzels, die sterk lijken op bijen, vaak rond paarden zoemen. Paardenhorzels worden nog wel is verward met dazen.

Hoe vindt een besmetting plaats?

Vrouwelijke horzels leggen hun gele eitjes op de voorhand van het paard. Elke vlieg legt ongeveer 1000 eitjes. Het paard likt de eitjes op. Vervolgens komen larven uit de eitjes in de mondholte, waar ze het mondslijmvlies binnen dringen. Na een verblijf van enkele weken verplaatsen de larven zich naar de maag en haken zich daar vast aan de maagwand, en blijven daar gedurende de winter.

In het late voorjaar, maken de larven zich los van de maagwand en verlaten met de mest het lichaam. De larven kruipen vanuit de mest in de aarde en na een aantal vervellingen verschijnt de volwassen vlieg en begint de cyclus opnieuw

Zijn horzellarf eitjes vindbaar via mestonderzoek?

Nee, horzellarven zijn niet vindbaar via mestonderzoek omdat de horzel de eitjes aan de buitenkant van het paard legt. Wij adviseren daarom om altijd 1x per jaar preventief te ontwormen en wel NA de eerste nachtvorst. Ben je klant van Worm&Co? Leun dan maar achterover want dan ontvang je van ons een mail wanneer het beste moment is voor het toedienen van de eindejaarskuur.

Waarom pas behandelen na de eerste nachtvorst?

Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarf vliegen en is het risico op her infectie, na behandeling van het paard afwezig.

Symptomen horzellarven

Paarden die een besmetting met zich mee dragen kunnen hier erg ziek van worden. De klachten zijn ontsteking bij mond, tong en aan de maag (maagzweren) , verminderde eetlust met als gevolg vermagering en loomheid. Ook bloedarmoede, dunne ontlasting en in ergste geval koliek kunnen een gevolg zijn bij een zware besmetting.

Besmetting voorkomen

Wat kan je doen om een besmetting te voorkomen dan wel zo klein mogelijk te houden. Het is belangrijk de eitjes te verwijderen zodat deze niet opgelikt kunnen worden door het paard. Er zijn speciale mesje en blokjes te koop. ( Horsefitshop ). Lukt het niet dan kan je het paard wassen met lauw-warmwater met azijn hierdoor zijn de eitjes makkelijker te verwijderen.

Moet ik elk jaar behandelen tegen horzellarven?

Wij adviseren om 1x per jaar te behandelen maar er zijn wel degelijk situaties waar gekozen kan worden niet te kiezen voor de preventieve behandeling. Bijvoorbeeld paarden die weinig tot geen eitjes met zich mee hebben gedragen of paarden die in een bepaalde periode al behandeld zijn. Het belangrijkste is gezond verstand en goed de gezondheid van je paard in de gaten houden.

Mocht je nog vragen hebben of zorgen laat het ons gerust weten. info@wormenco.nl / WA 0616138797

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!