Spoelworm vs Aarsmade
Aarsmade wordt vaak verward met spoelworm, ze lijken kwa vorm ook veel op elkaar maar wijken in grootte veel af van elkaar.
De spoelworm zie je eigenlijk alleen bij jonge paarden tot een jaar of drie. Vanaf die leeftijd bouwt het paard een eigen weerstand op. De volwassen spoelworm is net als de aarsworm wit en rond maar duidelijk langer. Ze meten tussen 25 en 50 centimeter.
Met een doorsnede van ongeveer een halve centimeter zijn ze ook wat dikker, veel harder en steviger. De volwassen spoelworm leeft in een heel ander darmdeel dan de aarsworm. Ze zitten in de dunne darm, direct achter de maag. De larve dringt door de darmwand heen en komt in de lever terecht. Na passage door de lever gaan de larven, via de bloedbaan, naar de longen. Klik hier voor het schema.
Klachten spoelwormbesmetting:
- Vermageren
- Diarree
- Doffe vacht
- Bolle buik
- Hoesten
De volwassen aarsworm is een witte, tamelijk kleine, slappe, ronde worm met een heel typisch smal uitlopend achtereind van het lichaam. De aarsmade kan bij elk paard in elke leeftijd voorkomen. De aarswormen worden bij toeval of na een behandeling met een wormmiddel gezien op de mestballen en worden incidenteel gezien aan de buitenzijde van de aars als ze daar de eieren gaan leggen. Direct na het leggen van de eieren gaan ze via de aarsopening weer terug naar de darm. De lengte van de worm varieert, de vrouwtjes zijn 10 tot 15 centimeter en de mannetjes 1 tot 2 centimeter lang. Gelukkig is een aarsmade een relatief onschuldige maagdarmworm.
Klachten aarsmadebesmetting:
- Jeuk aan de staart
- Wormen die meekomen in de mest
- Wormen die zichtbaar zijn uit de aars
- Gele/witte uitscheiding
LET OP: Niet elk paard krijgt klachten bij een aarsmade besmetting.
Heeft u wormen in de mest geconstateerd en twijfelt u of het aarsmade of spoelworm betreft? Neem gerust contact met ons en stuur ons een foto toe via Whatsapp, wij kijken graag met je mee!
Wil je meer weten over aarsmade en spoelworm ga dan naar onze website.