Even voorstellen: Habronemiasis

Afgelopen weken hebben wij verschillende foto's ontvangen van onze klanten waar het paard ronde plekjes om de mond heeft veroorzaakt door Habronemiasis.

Habronemiasis is een infectie met Habronema wormen. Dit zijn wormen die bij paarden in de maag leven. Het is een aandoening die wereldwijd wel beschreven wordt maar eigenlijk niet veel voorkomt. In Nederland zijn er maar enkele gevallen geregistreerd in de afgelopen jaren.

Levenscyclus van de Habronema wormen

Habronema wormen leven in de maag van het paard. Daar produceren ze eieren die met de mest worden uitgescheiden. De larven kunnen in paardenmest de maden van vliegen infecteren. Als vervolgens de maden uitgegroeid zijn tot vliegen kunnen ze de larven afzetten in vochtige plekken op het lichaam zoals wondjes of slijmvliezen. De larfjes die in of rond de mond afgezet worden, worden doorgeslikt en kunnen hun levenscyclus afmaken.

Hoe ontstaat Habronemiasis

De larfjes die ergens anders afgezet worden, zullen door de huid of slijmvlies heen trekken en uiteindelijk sterven. De stervende en dode larfjes veroorzaken een ontstekingsreactie waarbij het lichaam zal proberen om de larfjes in te kapselen. Dit uit zich door kleine bultjes die na verloop van tijd gaan zweren. Meestal worden de larfjes afgezet op bestaande wonden, de voorste ooghoek, de slijmvliezen van het oog, de mondhoeken of de slijmvliezen van de geslachtsdelen.

Het is een aandoening die in veel boeken beschreven wordt maar eigenlijk zeer weinig gezien wordt. Daarom is er nog maar weinig onderzoek verricht naar Habronemiasis. Waarschijnlijk speelt een overgevoeligheid voor de larven een grote rol in het ontstaan. Dat betekend dat niet elk paard wat geïnfecteerd wordt met larven, ook daadwerkelijk deze aandoening ontwikkeld.

Ook denken ze dat er waarschijnlijk meerdere malen een infectie plaats moet vinden voordat het typische beeld zich ontwikkeld. Het is een aandoening die we in Nederland eigenlijk niet tegen kwamen in het verleden. De laatste jaren wordt er af en toe melding van gemaakt. Of dit komt door het veranderde klimaat of door het verminderde gebruik van ontwormingsmiddelen is niet bekend.

Behandeling en preventie

Mocht je denken dat jouw paard last heeft van Habronemiasis neem dan altijd contact op met je dierenarts.

De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van een wormkuur met de werkzame stof moxidectine of ivermectine. In het kader van preventie is het belangrijk om contact met vliegen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van vliegenkappen, vliegendekens en eventueel vliegensprays. Verder is het belangrijk om regelmatig mestonderzoek uit te voeren en indien nodig ook te ontwormen. Daarom het advies om het schema van Worm&Co op te volgen.

Bron: paardenkliniekderaaphorst.nl

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!