Merrie en veulen wel of niet preventief ontwormen?
Wat een mooie tijd komt er weer aan al die vrolijke veulens in de wei daar wordt toch iedereen blij van?
Maar hoe kan je nou omgaan met betrekking tot het ontwormbeleid? Veulens zijn kwetsbaar juist wel of niet standaard ontwormen? Wij geven antwoord op veel gestelde vragen.
Moet ik mijn drachtige merrie ontwormen?
Dit is zeker niet altijd nodig. Als je merrie gezond is, kan je 3 weken voor de uitgerekende datum een mestonderzoek insturen. Mocht de uitslag negatief zijn dan hoef je niets te doen. Is de uitslag positief dan heb je nog alle tijd om te behandelen voor het veulen zich aandient.
Moet ik mijn veulen preventief ontwormen?
Het advies om tussen 10 en 14 dagen na de geboorte een mestmonster in te sturen van zowel merrie als het veulen.
Door regelmatig mestonderzoek te laten doen krijg je een goed inzicht in de aanwezige maagdarmwormen. Dit inzicht zorgt ervoor dat er bij een eventuele wormbesmetting gerichter kan worden behandeld en er niet onnodig wordt ontwormt, waardoor resistentie wordt tegengegaan en de darmflora van je merrie en veulen wordt beschermt.
Een veulen is kwetsbaar daarom is het belangrijk om de eerste 8 maanden, om de 2 maanden een mestmonster in te sturen. Bekijk het schema hieronder.
Voorbeeld merrie is 15 april uitgerekend:
- Laatste week maart mestonderzoek
Na de geboorte van het veulen:
- 28 april mestonderzoek insturen van zowel merrie + veulen
- Laatst week juni mestonderzoek merrie + veulen
- Laatste week augustus mestonderzoek merrie + veulen
- Laatste week oktober mestonderzoek merrie + veulen
- December, waar nodig, preventief ontwormen.
Op basis van de uitslagen zal de parasitoloog na 6 maanden kijken of een preventieve ontworming nog wenselijk is.
Hoe kan ik een wormbesmetting bij mijn veulen herkennen?
Heeft jouw veulen klachten zoals lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, hoesten, neusvloeiing, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs koliek? Neem dan altijd contact op met de dierenarts als jij twijfelt over de gezondheid van jouw merrie of veulen.
Wat kan ik doen om een wormbesmetting te voorkomen?
Goede stalhygiëne is essentieel om ernstige infecties te voorkomen. Het belangrijkste is om de mestballen het liefst dagelijks dan wel 2x per week uit het land, paddock en stal te verwijderen. Tevens is het belangrijk stal goed schoon en droog te houden. Voor meer informatie over preventief werken ga naar onze website!
Wil je een advies passend bij jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar info@wormenco.nl