Waarom ontwormen met breed spectrum nu nog te vroeg is

We hebben nog geen herfstvorst gehad maar toch kan het verleidelijk zijn nu al te ontwormen met een breed spectrum vanwege de ingekapselde larven van de rode bloedworm, maar het is te vroeg! Afgelopen jaar waren overwegend natte en milde weersomstandigheden die ervoor zorgen dat de rode bloedworm nog actief aanwezig kan zijn in de weilanden. Ontwormen om nu de ingekapselde stadia aan te pakken betekent een grotere kans op herinfectie na de behandeling, vooral als de paarden nog steeds 24/7 buiten staan of veel op de wei staan.

Het advies te wachten tot het weer goed is omgeslagen voordat we een breed spectrum geven. De activiteit van kleine rode bloedworm vertraagt aanzienlijk op weidegronden onder de 6 graden Celsius, dus we zoeken naar winterse omstandigheden en een paar dagen waarop de dagtemperaturen achtereenvolgens onder deze temperatuur daalt. Meestal is dit tussen eind december en februari. Dit advies geldt voor gezonde volwassen paarden. Afhankelijk van het laatste mestonderzoek kan het zijn dat jonge of oude paarden extra aandacht nodig hebben.

Heb je sinds juli niet meer getest, dan is het nu tijd voor een najaarswormenonderzoek. Op basis van deze resultaten kan nu een ontwormingsmiddel nodig zijn, en daarna nog een voor de ingekapselde rode bloedworm zodra het koud genoeg is in de wintermaanden. Uiteraard betreft dit maatwerk. Al onze klanten ontvangen in november een passend eindejaarsadvies per mail.

Als je twijfelt over wat je het beste kunt doen, neem dan contact met ons op voor een gratis, deskundig advies om er zeker van te zijn dat je het juiste doet voor de gezondheid van jouw paard.

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!